Hoe komt het dat we zo weinig weten/horen over de koloniale geschiedenis en de rol die mannen en vrouwen hebben gespeeld in voormalig Nederlands-Indië?
Uit archiefmateriaal is bekend dat er reeds sinds de VOC-periode sprake was van slavernij in verschillende vormen, zoals huisslaven, kindslaven, seksslaven en slaven op de plantages.
Slavernij en gedwongen arbeid als onderdeel van een onmenswaardig koloniaal systeem staan in onze geschiedenisboeken niet beschreven.
Stichting DIAN wil door middel van twee lezingen die op elkaar aansluiten en eventueel ook via uitwisseling van ervaringsverhalen tijdens de Vragenronde (Q&A) worden informatie, inzicht en ervaringen doorgegeven aan de aanwezigen over de verzwegen geschiedenis van slavernij en contactarbeid in voormalig Nederlands-Indië.
Tevens zijn door Stichting Cerita Fakta voor de fototentoonstelling schilderijen/foto’s beschikbaar gesteld uit de periode van de slavernij en contractarbeid om het publiek op 17 november via de beelden een indruk en ervaring mee te geven over de impact van het kolonialisme, slavernij en gedwongen arbeid.